<

Uutiset

Konsertti Karkussa

Lavialainen musiikin monitoimimies Joni Renfors järjesti Karkun kirkossa 23.9. konsertin Anna kaikkien kukkien kukkia – Toivo Kärjen viihdemusiikkia ja hengellisiä lauluja. Esiintyjinä olivat laulajat Leena Reinman, Aki Alamikkotervo ja Joni Renfors, lauluyhtye Voces Arctopolis sekä säestysyhtye Christer Jokela piano, Pasi Nieminen kitara ja Jouni Hokkanen basso. Juontajana toimi Raimo Junttila, asialinjalla. Ohjelmisto oli Renforsin tapaan poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Muutama Kärjen tuotannon kulmakivi, sitten ensiesityksiä paljon: Kissabaletti (1940, yhtye), Oodi elämälle (1986, Renfors), Slaavilainen tango (1949, Renfors), Vanhoja valokuvia (1982, Renfors), Kaunis Karjalan maa (1982, Reinman), Terveiset tehtaalle (1981, Renfors ja Nieminen), Me rakastuneet (1966, Reinman ja Alamikkotervo), Jonnan jenkka (1986, yhtye). Osa sävellyksistä oli alunperin nimettömiä ja sanattomia, niihin oli Renfors keksinyt nimet ja kirjoittanut sanat. Väliajan jälkeen jatkettiin Kärjen myöhäisvuosien hengellisillä lauluilla, joukossa myös yksi ensiesitys, Pyhäkoululaulu (1964, Reinman). Karkun kaunis harmaakivikirkko oli ääriään myöten täynnä vastaanottavaista yleisöä (noin 700), joka palk

2018-09-28


Toivo Kärki -seminaari

Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton vuoden 2018 Maakuntapäivien teemana Ilomantsissa oli Toivo Kärki, Ritva Korhosen aloitteesta. Lauantaina 25.8. Iljalassa Kärjen musiikkia 1950-luvulta esittivät harmonikkataiteilija Mika Tarkkonen ja tenoriluutnantti Raimo Salo. Lisäksi Salo näytti tekemänsä videodokumentin. Sunnuntaina 26.8 Kalevala-salissa suomalaisen iskelmämusiikin tutkija Kalervo Kärki esitelmöi isänsä sota-ajan musiikista kuvin ja runsain musiikkinäyttein, joista osan esitti Raimo Salo livenä. Tämän jälkeen Salo näytti tekemänsä videodokumentin ”On elon retki näin”. Yleisöä kummassakin tilaisuudessa oli ilahduttavan runsaasti. Näyttää siltä, että perinteisellä iskelmällä on edelleen laajaa kannatusta, joka ei juuri näy julkisuudessa.

2018-08-28


TangoMaestro 2018

Matti Taskisen luotsaama TangoMaestro-laulukilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Finaali oli nyt Äänekosken Kartano Kievarissa 25.8. Juontajana toimi jälleen Tarja Närhi, ja erinomaista säestysorkesteria johti Matti Makkonen, itse selloa soittaen. Hän oli myös tehnyt perinteiseen tyyliin hyvin soivat sovitukset. Teemana oli Taisto Tammi. Ensimmäisellä kierroksella naisille oli Tänä iltana tahtoisin unohtaa, miehille Tango Sinikalle, molemmat Toivo Kärjen. Jatkokierroksilla Kärkeä olivat Ei erossa yhtään iltaa, Tango merellä, Keskiyön tango, Yksi ainoa katse vain, Marja-Leena ja Anna-Liisa. Muita säveltäjänimiä olivat Unto Mononen, Valto Tynnilä, Antero Vartia ja Lauri Jauhiainen. Viimeisellä kierroksella vastakkain olivat naisista Merja Uimonen ja Mira Parviainen, miehistä Timo Uusikylä ja Jari Haapamäki. Taskisen johtama tuomaristo äänesti voittajiksi Uimosen ja Uusikylän. Onnittelut heille!

2018-08-27


Siilifolkin konsertti

Siilinjärven perinteikkäässä Siilifolk-tapahtumassa Nilsiän Pussihousukerho piti 18.7. konsertin ”Kiitos ja anteeksi” Toivo Kärjen musiikista. Parikymmentä jämerää urosta kajautti komeasti kymmenen Kärjen sävellystä, puolet tunnettuja iskelmiä ja puolet vasta viime vuosina esillenousseita hengellisiä lauluja. Pitkän linjan toimittaja Seppo Kononen juonsi ja myös soitti viulua.

2018-07-31


Asikkalan maisemissa

Oopperalaulaja ja teatterimies Jukka Saarman käsikirjoitti ja ohjasi musiikkinäytelmän Toivo Kärki Asikkalan maisemissa. Kärjellähän oli kesämökki Asikkalan Mustjärvellä 22 vuoden ajan. Näytelmää esitetään Vääksyssä Kanavan Kunkun lavalla 13.-28.7.2018. Pääroolissa on Svante Korkiakoski vanhana Kärkenä, joka toimittajan haastatellessa muistelee musiikkiuransa vaiheita. Nuorta Kärkeä esittää Mikael Norri, ja lisäksi on useita hyviä laulajia esittämässä Kärjen löytöjä vuosien varrelta. Yksi laulajista on Katariina Keinänen, Toivo Kärki -laulukilpailun voittaja 2010. Kappaleet ovat perus-Kärkeä, harvinaisuutena näytelmän nimikappale vuodelta 1984. Lisäksi mukana on joitakin muiden säveltäjien tuotteita.

2018-07-18


Vallilan Tangon levy

Perinteiseen iskelmään erikoistunut Vallilan Tango -yhtye, johtajanaan Antti Alavuotunki ja laulusolistinaan Hans Wessels, on levyttänyt neljä ennenjulkaisematonta entisajan kappaletta. Näistä yksi on Toivo Kärjen – Martti Revon Hamstrauskuumetta vuodelta 1940. Mainiota ajankuvaa tarjoava railakkaasti etenevä foxtrot, kuin keidas nykyisen musiikkitarjonnan erämaassa. Levyä on saatavilla Vallilan Tangon keikoilla, näistä tietoa netissä.

2018-05-13


Muista minua -konsertti 2

Ilomantsin hienosti remontoidussa Kino Mantsissa pidettiin lauantaina 15.7.2017 Muista minua -projektin toinen konsertti. Ohjelma oli pitkälti sama kuin Suomussalmella, mutta mielenkiintoista uuttakin oli: Raimo Salo lauloi ennenesittämättömän kappaleen Luonasi onneni on (1984) ja Jenna Bågeberg harvinaiset foxtrotit Toivematka (1960), Kuljen sumussa (1964) ja Who put the kisses in love (1939). Kärkeä oli jälleen noin puolet, toinen puoli muuta suomalaista (Mononen, Godzinsky, Lehtinen, Malmstén) sekä ulkomaista. Säestäjänä oli Mika Tarkkonen hanurilla ja juontajana Sonja Lindén. Yleisöä oli varsin mukavasti ja vastaanotto hyvin lämmin. Tällä ohjelmistolla on hyvä lähteä Kanadaan elokuussa.

2017-07-19


Muista minua -konsertti

Suomussalmella teatteri Retikassa pidettiin 20.5.2017 Muista minua -projektin ensimmäinen konsertti. Laulajina olivat tenoriluutnantti Raimo Salo ja tangokuningatar Jenna Bågeberg, säestäjänä hanurilla Sami Hopponen. Punaisena lankana oli suomalaisten siirtolaisuuteen liittyvä tarina. Kappaleista noin puolet oli Toivo Kärkeä, harvinaisempina Ilta tukkikämpällä ja Tango suviyössä soi, erikoisuutena ennenjulkaisematon jenkka Ohi kuljen ja laulan vaan (sanat Pauli Salonen). Hyvä konsertti, joka vielä hioutuu matkan varrella. Elokuun alussa Raimo ja Jenna lähtevät tällä ohjelmalla Kanadaan lotta- ja veteraanikiertueelle Suomen 100-vuotisjuhlan merkeissä.

2017-05-22


Neljän tuulen tiellä

Moonika Ilmén on jatkanut Toivo Kärjen – Reino Helismaan tuotannon levyttämistä. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1951 Neljän tuulen tiellä. Jälleen uutta ilmettä hyvälle vanhalle kappaleelle. Säestämässä ovat nyt Timo Haanpää kitara ja basso sekä Antti Kankaanranta viulu. Singlen voi ostaa Moonikan keikoilta tai tilata osoitteesta www.moonikailmen.fi.

2017-05-22


Sanat: Helena Eeva vol. 3

Turkulainen Artie Music Ari Hakulisen johdolla on tehnyt hienoa työtä nostamalla esille iskelmärunoilija Helena Eevaa, nyt jo kolmannella levyllä. Kappaleita sillä on 24. Mukana on paljon Toivo Kärjen sävellyksiä ja sovituksia alkuperäislevytyksinä, enimmäkseen harvinaisuuksia. Sitten on peräti kolme ennenjulkaisematonta Kärjen-Eevan yhteistyön tulosta: Kyllä minä voin sinut unhoittaa (1944), Onnen sirpale (1978, pöytälaatikkotekstiin sävelletty siis) ja Ei hyvästi vaan näkemiin (1943). Näiden toteuttajat ovat kovaa tasoa, sillä laulajana on Erkki Liikanen ja sovittajana Antti Hyvärinen. Nyt saatujen kahden ”uuden” myötä Kärjen sodanaikaisten mustakantisten muistikirjojen ennenjulkaisemattomat kappaleet alkavat olla levyillä, enää muutama harva puuttuu.

2017-05-07


Waltteri Torikan levy

Waltteri Torikka Triolta (muut jäsenet Juha Savela kitara ja Eero Ignatius kontrabasso) on ilmestynyt levy Sininen uni, jolla on 14 Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemää laulua, Toivo Kärjen säveltämiä Lauluni aiheet, Onhan näissä oltu ja Neljän tuulen tiellä. Sovitukset ovat Juha Savelan. Hieno levy, onnistunut yhdistelmä intiimiyttä ja jylhyyttä.

2017-05-03


Aurinkorannikon Kamarikuoron levy

Rauno Myllylän vetämä, Espanjassa toimiva Aurinkorannikon Kamarikuoro on julkaissut Toivo Kärjen musiikkia sisältävän CD:n. Mukana on Kärjen tunnettuja sävellyksiä, jokunen harvinaisempi, ja kaksi äskettäin esille noussutta hengellistä laulua, Kiitos ja anteeksi sekä Iloa – jälkimmäinen ensi kertaa levyllä. Lisäksi on kaksi viulisti Juhani Tepposen ja pianisti Jouni Someron instrumentaalia, Things happen that way sekä Soitan sinulle rakkauslaulun. Jälkimmäinen on Kärjen ensimmäinen tango vuodelta 1933, nyt ensi kertaa levyllä. CD:n voi ostaa Fuengirolassa Suomelasta, Thelman Pullapuodista, Kahvila Kardemummasta, Centro Finlandian infosta tai kuorolaisilta, Benalmádenassa Bar Victoriasta sekä Suomessa Suomi-Seurasta, Mariankatu 8, 00170 Helsinki. Tilata sen voi sähköpostilla osoitteesta tuija.lohtander(at)gmail.com.

2016-12-10


Yö nuotiolla

Moonika Ilmén ja Varjokuva-yhtye ovat levyttäneet Toivo Kärjen-Reino Helismaan vuoden 1952 kappaleen Yö nuotiolla. Alkuperäinen valssi on saanut uuden ilmeen kitaravetoisena Risto Virran sovituksena. Levyn voi ostaa Moonikan keikoilla tai tilata osoitteesta www.moonikailmen.fi

2016-12-10


Sydämeni sävel -levy

Heinäkuussa 2016 ilmestyi CD Sydämeni sävel, jolla on kuusi Toivo Kärjen enemmän tai vähemmän harvinaista sävellystä uusina versioina. Laulusolisteina ovat Ailamari Vehviläinen ja Raimo Salo. Tarkemmat tiedot: Tuotanto / Ajankohtaiset cd:t.

2016-12-10