Kirjallisuus

   Kalervo Kärki: Sydämeni sävel – Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa (Mediapinta 2015)

Kirjan pääpaino on Kärjen musiikissa: koko hänen tuotantonsa, sekä levytetty että levyttämätön (kunhan vain on olemassa jonkinlainen äänite) käydään läpi, parhaat kappaleet analysoiden ja kommentoiden.

Yleisemmin tarkastellaan Kärjen ammattiuran vaiheita, sen myötämäkiä ja vastamäkiä. Tilaa annetaan Kärjen lukuisille työtovereille, sanoittajille, laulajille, soittajille ja sovittajille. Mukana on runsaasti kuvia. Kärjen elämänvaiheita hahmotellaan kirjallisuus- ja lehtisitaatein sekä aikalaisten muisteluksin. 1016-sivuisen kirjan käyttöä helpottavat kappale- ja henkilöhakemisto.

Saatavana kirjakaupoista ainakin tilaamalla, suoraan kustantajalta osoitteesta www.mediapinta.fi tai nettikaupoista.


   Kalervo Kärki & Marko Niemi: Liljankukka Nelostiellä – Toivo Kärjen musiikin 80 vuotta (Pop-kirja 1, Tampere 2007)

Kirja sisältää Toivo Kärjen musiikillisen elämäkerran tiiviissä mutta kattavassa muodossa sekä teosluettelon. Tekstiosassa on kommentoitu Kärjen tärkeimpiä kappaleita (noin 30 % kaikista) nykykuulijan kriittisin korvin, ottamatta huomioon niiden mahdollista menestystä. Teosluettelossa on pyritty täydellisyyteen, mutta tavoite on luonnollisesti mahdoton saavuttaa.

Tämä kirja on huomattavasti laajennettu versio vuonna 2002 ilmestyneestä teoksesta ”Toivo Kärki – sävellysten ensilevytykset 1933-2001” ja korvaa sen kaikilta osin.

Tilaukset: www.pop-lehti.fi tai infopop-lehti.fi


   Maarit Niiniluoto: Toivo Kärki – Siks oon mä suruinen (Tammi 1982)

Kärjen laajoihin haastatteluihin perustuva elämäkerta. Sisältää runsaasti ensikäden tietoa suomalaisen populaarimusiikin historiasta ja musiikintekemisen ongelmista.

Loppuunmyyty, saatavana mahdollisesti antikvariaateista, lainattavissa kirjastoista.

   Juha Henriksson-Risto Kukkonen: Toivo Kärjen musiikillinen tyyli (Suomen Jazz & Pop Arkisto 2001)

Musiikkitieteellinen analyysi Kärjen sävellystekniikasta. Perustuu laajaan otokseen keskeisestä tuotannosta. Aineistona on myös musiikkiammattilaisten ja Kärjen työtoverien haastatteluja. Erittäin asiapitoinen, populaarimusiikin puolella uraauurtava teos.

Saatavana kirjakaupoista ainakin tilaamalla tai suoraan kustantajalta: www.jazzpoparkisto.net, info@jazzpoparkisto.net, puh. 09-7570040